Wijziging in bereiding kankermedicijn Onivyde

De uitdrukking van de sterkte van liposomaal irinotecan (Onivyde), een medicijn tegen alvleesklierkanker, is gewijzigd. Hierdoor kunnen fouten optreden bij het berekenen van de dosis. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG raadt zorgverleners daarom aan goed op te letten bij het berekenen van de juiste hoeveelheid van het medicijn. Daarnaast is de kleur van de verpakking gewijzigd van groen naar blauw.

Het medicijn liposomaal irinotecan wordt, in combinatie met andere medicijnen, gebruikt bij volwassen pati├źnten met uitgezaaide alvleesklierkanker die eerder waren behandeld met gemcitabine.

Advies aan voorschrijvers, apothekers en andere zorgverleners betrokken bij de bereiding

  • De sterkte van liposomaal irinotecan wordt nu uitgedrukt in irinotecan watervrije vrije base (4,3 mg/ml) en niet meer als irinotecanhydrochloridetrihydraat (5 mg/ml). Hierdoor gaat de aanbevolen startdosis omlaag.
  • Kijk voor instructies in de risico-brief (DHPC) of in de productinformatie (SmPC).

Brief met risico-informatie

De firma Servier Nederland Farma BV heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar oncologen en ziekenhuisapothekers (plus de hiervoor genoemde zorgverleners in opleiding) en naar oncologisch verpleegkundigen.