Let op bij bepaalde stoffen in medicijnen

Elk medicijn bestaat uit werkzame stoffen en andere stoffen, de zogenaamde hulpstoffen. Hulpstoffen zorgen bijvoorbeeld voor de kleur van een tablet. Meestal hebben hulpstoffen weinig of geen risico’s. Maar heeft u een allergie? Of hoort u bij een kwetsbare groep? Dan is het goed om op te letten, zeker als u van medicijn wisselt.

Als u een allergie heeft

Voor sommige hulpstoffen kunt u allergisch zijn. U kunt bijvoorbeeld niet tegen gluten. Dan heeft u glutenvrije medicijnen nodig. Of u bent allergisch voor koemelk en er zit lactose in uw medicijnen. Dan moet uw arts of apotheker bekijken of er een alternatief medicijn is zonder lactose. Vraag uw arts of apotheker om hulp of extra uitleg.

Alle hulpstoffen vindt u in de bijsluiter van uw medicijn, in rubriek 6 (‘Welke stoffen zitten er in dit middel?’).

In de CBG Geneesmiddeleninformatiebank vindt u de meest recente bijsluiter. Om te weten of u het oude of het nieuwe medicijn gebruikt, controleert u ook de papieren bijsluiter.

Als u in een kwetsbare groep valt

Een paar groepen mensen moeten altijd opletten met bepaalde hulpstoffen in medicijnen:

  • kinderen en baby’s
  • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • ouderen
  • mensen met minder goed werkende lever of nieren

Zij mogen sommige stoffen namelijk niet binnen krijgen, of mogen maar heel weinig van die stof binnen krijgen. Is er een risico, dan staat dat in de bijsluiter (rubriek 2).

Vraag advies aan uw arts of apotheek

Uw arts of apotheker weet:

  • welke stoffen er in uw medicijnen zitten
  • of u die medicijnen mag hebben

Vertel uw dokter en apotheker dus waar u allergisch voor bent. Of dat u hoort bij een kwetsbare groep. Zij zorgen dan dat u de goede medicijnen krijgt. Twijfelt u of u het medicijn wel of niet kunt gebruiken? Ook als u de bijsluiter heeft gelezen? Vraag dan advies aan uw arts of apotheker.

Als de hulpstoffen in medicijnen veranderen

Fabrikanten vervangen soms hulpstoffen in medicijnen. Soms zijn er daarna nog wel een tijdje medicijnen met de oude hulpstof te koop. Heeft u een allergie? Of hoort u bij een kwetsbare groep? Let dan altijd op of u het oude of het nieuwe medicijn gebruikt, want de hulpstoffen kunnen wél verschillen.

Om te weten of u het oude of het nieuwe medicijn gebruikt, kijkt u in de papieren bijsluiter. Hier staat in welke hulpstoffen er in het medicijn zitten (rubriek 6).

Heeft u vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. Of neem contact met op het CBG.