Vraag en antwoord coronavaccin BioNTech/Pfizer vanaf 5 jaar

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is goedgekeurd voor kinderen vanaf 5 jaar. Krijgen kinderen hetzelfde vaccin als volwassenen? En welke onderzoeken zijn er gedaan? Een overzicht van veel gestelde vragen op een rij.  

Lees ook de pagina met algemene informatie over Comirnaty (het coronavaccin van BioNTech/Pfizer).

Kinderen worden niet heel ziek van corona. Wat zijn de voordelen van een coronaprik?

Kinderen hebben een kleinere kans om ziek te worden van SARS-CoV-2 (het coronavirus) dan volwassenen. In zeldzame gevallen kunnen kinderen wel ernstige COVID-19 krijgen. Het risico hierop is het grootst bij kinderen met onderliggende aandoeningen.

Een prik zorgt ervoor dat je niet of minder ziek wordt. We weten dat vaccinatie bij volwassenen een groot deel van de ziekenhuisopnames en overlijdens kan voorkomen. Omdat minder kinderen ernstig ziek worden van COVID-19 is het voordeel kleiner dan bij volwassen.   

Is het vaccin voor kinderen hetzelfde vaccin als voor volwassenen?

Kinderen van 5 tot 12 jaar krijgen een kleinere hoeveelheid van het vaccin. Voor deze kinderen is twee prikken met een derde van de volwassen hoeveelheid voldoende: 10 microgram in plaats van 30 microgram per prik. Tussen deze twee prikken zit net als bij jongeren en volwassenen ongeveer 21 dagen. 

Antistoffen beschermen tegen ziek worden door het virus. Uit onderzoek bleek dat kinderen bij 10 microgram al evenveel antistoffen aanmaken als volwassenen bij een volledige dosis. Een hogere dosis is voor kinderen daarom niet nodig. 

Werkt het vaccin bij kinderen hetzelfde als bij volwassenen?

Het immuunsysteem van kinderen en volwassenen werkt in de basis hetzelfde. De afweerreactie van kinderen is wel sterker dan bij volwassenen.  Daarom hebben zij aan een lagere hoeveelheid genoeg. 

Zijn er onderzoeken gedaan naar het vaccin bij kinderen van 5 tot 12 jaar?

Er is onderzoek gedaan bij kinderen van 5 tot 12 jaar. Hierbij is gekeken naar de aanmaak van antistoffen, en de effectiviteit tegen COVID-19 bij kinderen van 5 tot 12 jaar. 

Bij kinderen van 5 tot 12 jaar die het echte vaccin kregen, bleek de aanmaak van antistoffen even goed als bij jongeren en volwassenen tussen 16 en 25 jaar. Daarom is de verwachting dat de werkzaamheid van het vaccin bij kinderen minimaal even goed is als bij jongeren en volwassenen.

In een deel van het onderzoek, bij ongeveer 2.000 kinderen, is ook gekeken naar de effectiviteit tegen COVID-19. In deze groep kregen 1.305 kinderen het echte vaccin en 663 kinderen een placebo. Hieruit blijkt dat het vaccin bij kinderen van 5 tot 12 jaar oud net zo effectief is als bij jongeren en volwassenen. Van de kinderen die het echte vaccin kregen in deze deelstudie, kregen 3 kinderen COVID-19. Van de kinderen die het nepvaccin kregen, kregen 16 kinderen COVID-19. Dat betekent dat het vaccin in deze studie 90% effectief was bij kinderen van 5 tot 12 jaar oud.  

Krijgt een kind (andere) bijwerkingen van het vaccin?

Kinderen kunnen net als volwassenen ook bijwerkingen krijgen na vaccinatie. De bijwerkingen van kinderen die gezien zijn in de studie zijn vergelijkbaar met die bij jongeren en volwassenen. Een bijwerking is een reactie van het lichaam op de prik. Bijwerkingen die het meest gezien zijn bij kinderen van 5 tot 12 jaar die deelnamen aan de studie, zijn pijn op de prikplek, vermoeidheid en hoofdpijn. Meestal duren ze kort en zijn ze niet ernstig. 

Veel bijwerkingen komen ook voor bij andere vaccins. Niet iedereen krijgt bijwerkingen. Of je bijwerkingen krijgt zegt niks over hoe goed het vaccin werkt.

Wat weten we over bijwerkingen op de lange termijn voor kinderen?

De kans dat je op lange termijn bijwerkingen krijgt, is heel klein. Het vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus en verdwijnt daarna weer uit je lichaam. Dit gebeurt binnen vier tot zes weken na de prik. 

Ook weten we nu al veel over het vaccin van Pfizer. Dit komt doordat heel veel mensen dit coronavaccin al hebben gehad. Hierdoor zijn de meeste (zeldzame) bijwerkingen al bekend.  

Is het nodig om mijn kind te vaccineren tegen corona?

Het EMA en het CBG beoordelen de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van het vaccin. Op basis hiervan is een positieve beoordeling gegeven. Het vaccin is dus effectief tegen ziekte door het coronavirus en de bijwerkingen zijn over het algemeen mild.

Het is nu aan de minister van Volksgezondheid (VWS) om een besluit te nemen over de inzet van de vaccins bij kinderen. De Gezondheidsraad geeft hierover een advies. Zij kijken naast de positieve beoordeling ook naar andere factoren, zoals hoe snel het virus zich verspreidt.