DHPC Comirnaty Spikevax

Zorgverleners ontvangen deze week brieven met risico-informatie over de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna en Janssen. In de brieven staat (aanvullend) advies over de vaccins en/of waarschuwingen over het gebruik. De fabrikanten versturen de zogenoemde Direct Healthcare Professional Communications (DHPC’s). Dat doen ze in overleg met medicijnautoriteit CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De voordelen van de vaccins blijven opwegen tegen de risico’s.

Hartontstekingen

Ontsteking van de hartspier en/of het hartzakje (myocarditis en pericarditis) kunnen voorkomen na een prik met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer (Comirnaty) en Moderna (Spikevax). Dat is eerder al bekendgemaakt. Meestal ontstonden de ontstekingen binnen twee weken na de prik, vaker na de tweede prik én bij jongere mannen. Deze zeer zeldzame bijwerkingen komen nu in de bijsluiter van deze vaccins, samen met een waarschuwing voor zorgverleners en consumenten. Het verloop van de hartontstekingen is vergelijkbaar bij mensen met of zonder vaccinatie. Klachten zijn bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn.

Tot 1 juni 2021 waren er in Europa 145 gevallen van myocarditis na een prik met Comirnaty en 19 gevallen na een prik met Spikevax. Pericarditis is in Europa gezien bij 138 mensen na een prik met Comirnaty en bij 19 mensen na een prik met Spikevax. Naar schatting zijn tot 1 juni 2021 ongeveer 177 miljoen doses Comirnaty en ongeveer 20 miljoen doses Spikevax toegediend in Europa.