Column ‘Over medicijnen’: De griep de baas

Griepvaccins. Elk jaar rond oktober worstelen weer veel mensen met dezelfde vraag: heeft het wel zin om me tegen de griep te vaccineren? Bij het CBG weten we goed hoe deze vaccins werken en wat de risico’s zijn. Ik vertel u hier graag wat meer over.

Het principe van een griepvaccin is op zich eenvoudig. Er zitten onschadelijk gemaakte virussen in, of stukjes ervan. Die komen, nadat u de prik heeft gehaald, in aanraking met uw afweersysteem. Het gevolg is dat uw lichaam afweer opbouwt tegen die virussen. Zo wordt u niet meer ziek, zelfs niet als uw zieke (klein)kind u per ongeluk in het gezicht hoest.

Dat klinkt als een heel mooi principe, en dat is het ook. Maar het griepvirus is een lastige klant. Bijna jaarlijks trekt het namelijk een ander ‘jasje’ aan. Door die verandering herkent uw lichaam het virus niet meer. Daarom moet er elk jaar een nieuw vaccin worden gemaakt. In het voorjaar kijken deskundigen hiervoor welke soorten van het griepvirus waarschijnlijk de kop gaan opsteken de komende winter. Die soorten vormen dan de basis van het nieuwe griepvaccin. Soms zit die voorspelling er net naast. Dan blijkt dat de griepprik het jasje nét niet goed herkent. Zo kan het dat u ondanks de griepprik, toch griep krijgt.

Om de pakkans te vergroten is de griepprik dit jaar uitgebreid van drie naar vier virussoorten. Het vaccin is daarmee in staat meer jasjes te herkennen. U bent dus beschermd tegen vier soorten van het griepvirus, in plaats van drie. De kans op griep (hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen) is daarmee weer iets kleiner. Ik vind dat persoonlijk goed nieuws.

Van alle voorzorgsmaatregelen tegen de griep biedt de griepprik momenteel de beste bescherming. Bovendien is de verspreiding van het besmettelijke griepvirus natuurlijk minder als er minder mensen rondlopen met de griep. En krijgt u ondanks de prik toch de griep, dan bent u er meestal minder ziek van.

Omdat er geen levend virus in zit, kunt u van de prik zelf geen griep krijgen. En ook de bijwerkingen van de griepprik zijn, over het algemeen, mild. U heeft mogelijk wat last van de prik, maar dat gaat ook snel weer over. De veiligheid van de griepvaccins staat volgens mij dan ook niet ter discussie. Natuurlijk blijven we de veiligheid elk jaar weer goed volgen.

Wilt u meer weten over de griepprik van dit jaar, en wat er in zo’n vaccin zit? Kijk dan eens in de bijsluiter. Die staat in onze geneesmiddeleninformatiebank.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.