Wees voorzichtig met Picato bij een voorgeschiedenis van huidkanker

Patiënten die het huidmedicijn ingenol-mebutaat (Picato) gebruiken lopen mogelijk meer risico op huidkanker. Dit blijkt uit de eerste resultaten van enkele studies en van gebruik van het middel in de praktijk. De Nederlandse medicijnautoriteit CBG adviseert artsen daarom om voorlopig voorzichtig te zijn met het gebruik van ingenol-mebutaat bij patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker. Er is inmiddels een herbeoordeling van het middel gestart in Europa.

Ingenol-mebutaat wordt gebruikt voor de behandeling van actinische keratose. Dit zijn ruwe plekken op de huid, veroorzaakt door langdurige blootstelling van de huid aan de zon. Het betreft een gel die patiënten eenmaal per dag gedurende drie dagen op de aangedane huid moeten aanbrengen.

Advies aan patiënten

  • Let na het gebruik van ingenol-mebutaat op afwijkende plekjes in het behandelde gebied. Neem direct contact op met uw arts als u afwijkende plekjes vindt.
  • Heeft u eerder huidkanker gehad en ingenol-mebutaat gebruikt en heeft u vragen? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Advies aan artsen

  • Wees voorzichtig met het gebruik van ingenol-mebutaat bij patiënten met een voorgeschiedenis van huidkanker.
  • Adviseer uw patiënten te letten op het ontstaan van huidlaesies in de weken tot maanden na gebruik van ingenol-mebutaat en direct contact op te nemen bij het ontdekken van een dergelijke laesie.

Brief met risico-informatie

De firma LEO Pharma heeft deze belangrijke risico-informatie in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar dermatologen en (ziekenhuis)apothekers (plus genoemde zorgverleners in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.