Column ‘Over medicijnen’: Vertrouwt u uw medicijn?

U bent ze vast wel tegengekomen in de krant de laatste tijd. De kritische berichten over valsartan en andere bloeddrukverlagers, die vervuild blijken met een mogelijk kankerverwekkende stof. Of over de cholesterolverlagende statines, die volgens sommigen meer kwaad doen dan goed. Als je die negatieve berichten zo leest, geeft dat natuurlijk weinig vertrouwen. Dus toen we vorig jaar onderzoek lieten doen naar het vertrouwen van mensen in medicijnen in het algemeen, en in de eigen medicijnen in het bijzonder, hield ik toch een beetje mijn hart vast.

Toch vond ik het belangrijk om dat onderzoek te laten doen. Bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vinden we dat iedereen die een medicijn gebruikt, daar op moet kunnen vertrouwen. Dat is onze missie, en daar werken we bij het CBG elke dag aan. Dan wil je natuurlijk wel weten waar we staan met dat vertrouwen. En waar het beter kan.

Een gerenommeerd onderzoeksinstituut voor de zorg, het Nivel, heeft het onderzoek uitgevoerd. Eind mei kregen we de resultaten. En wat blijkt? Mensen geven hun vertrouwen in medicijnen een 7,1. Een ruime voldoende dus. Het vertrouwen in medicijnen die mensen zelf gebruiken is met een 7,9 nog hoger. Persoonlijk vind ik dat best mooie rapportcijfers. In ieder geval een stuk beter dan ik, met al die negatieve verhalen in de media, had verwacht. Bekende frustraties rondom medicijnen, zoals het wisselen, komen in het onderzoek duidelijk naar voren. Maar als je wat breder kijkt, bijvoorbeeld met zo’n onderzoek, dan lijkt het algemene beeld voor medicijnen dus goed.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vooral de werking van een medicijn bepalend is voor het vertrouwen. Die snap ik wel. Als je zelf meemaakt hoe een antibioticumkuur je van je longontsteking afhelpt, en de bijwerkingen zijn te overzien, dan vertrouw je zo’n medicijn.

Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten. Zeven op de tien respondenten geven bijvoorbeeld aan vertrouwen te hebben in de bijsluiter als informatiebron. Kritisch als we zijn, zeggen we dan: daar missen we dertig procent. Met de ontwikkeling van extra, compacte medicijninformatie willen we meer aandacht geven aan de werking van medicijnen. We gaan beter vertellen dat mensen met bijvoorbeeld statines hun cholesterol omlaag kunnen krijgen, waardoor ze minder kans hebben op een hartaanval. Die achtergrondinformatie ontbreekt in de huidige bijsluiter. Terwijl juist die informatie voor mensen zo belangrijk is om te weten.

Het vertrouwen in medicijnen is ook het thema op onze Collegedag vandaag. Benieuwd wat we daar nog meer voor goede ideeën ophalen.

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.