Intrekking handelsvergunning kankermedicijn Lartruvo

Medicijnautoriteit CBG trekt de handelsvergunning in van het kankermedicijn Lartruvo (olaratumab). Het medicijn werd eind 2016 voorwaardelijk goedgekeurd voor gebruik bij patiënten met bepaalde vormen van wekedelenkanker. Uit de vervolgstudie blijkt nu dat deze patiënten toch niet langer leven bij gebruik van olaratumab. Het CBG adviseert artsen die een lopende behandeling bij een patiënt voort willen zetten, om contact op te nemen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het is voor het eerst dat een voorwaardelijke handelsvergunning van een medicijn wordt ingetrokken.

Olaratumab werd in combinatie met doxorubicine gebruikt bij volwassenen voor de behandeling van kanker in de weke delen (spieren, bloedvaten, zenuwen, onderhuids vetweefsel of bindweefsel).

Advies aan artsen

  • Olaratumab mag alleen nog aan nieuwe patiënten worden gegeven in studieverband.
  • Als u meent dat het in het belang van een patiënt is de behandeling met olaratumab voort te zetten, kunt u voor de mogelijkheden van levering contact opnemen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Brief met risico-informatie

De firma Eli Lilly Nederland heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar ziekenhuisapothekers, medisch-oncologen, internist-oncologen en de hiervoor genoemde specialisten in opleiding.