Column 'Over medicijnen': Kritisch kijken naar mazelenvaccin

De laatste tijd steken in ons land besmettelijke kinderziektes als mazelen weer vaker de kop op. Met de vier zieke kleine kinderen in een kinderopvang in Den Haag van afgelopen april erbij staat de teller dit jaar al op twintig. Ook in het buitenland neemt het aantal mazelenbesmettingen toe. Wat opvalt: in de meeste gevallen gaat het om kinderen die niet zijn ingeënt. Terwijl er een vaccin is om mazelen te voorkomen. Maar waarom laten ouders hun kinderen dan niet inenten?

We hebben in ons land ouders die de prik weigeren op religieuze gronden. En ouders die denken dat het gezonder is als hun kind zelf de mazelen ‘doormaakt’. Zij zijn tegen het principe van vaccineren. Dat kan. Er zijn ook ouders die kritisch zijn over het vaccin zelf. Zij vertrouwen deze medicijnen niet zonder meer, en de informatie van de dokter stelt ze niet gerust. Sommige mensen komen op zoek naar meer informatie vervolgens op internet helaas ook veel spookverhalen tegen. Dat vaccins helemaal niet werken. Dat er allemaal chemische troep in zit. Dat je kind er juist ziek van wordt. Of autistisch. Ik zet hier graag wat feiten tegenover.

Het mazelenvaccin dat in ons land wordt gebruikt is door onafhankelijke instanties in Europa, waaronder het CBG, voor toelating kritisch beoordeeld op kwaliteit en op de balans tussen werking en bijwerkingen. Die balans is, bij gebruik volgens de bijsluiter, zonder meer positief. 98 Procent van de kinderen die hun 2 prikken tegen de mazelen hebben gehaald, is beschermd tegen deze soms gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte. Alle bekende bijwerkingen staan vermeld in de bijsluiter. De meest actuele versie daarvan is trouwens altijd te vinden in onze Geneesmiddeleninformatiebank. We volgen voortdurend alle meldingen van bijwerkingen, in Nederland en wereldwijd. Tot op de dag van vandaag. Bij nieuwe bijwerkingen komen we zo nodig direct in actie.

Kritisch zijn over vaccins is prima. Dat zijn wij ook, kritisch zijn is ons werk. Geen medicijn is 100% veilig. Daarom is er altijd dat kritische stemmetje in mijn hoofd dat zeurt: weet je het wel zeker? Maar als voorzitter van het CBG wil ik op basis van de beschikbare feiten alle ouders graag meegeven: het mazelenvaccin kan veilig worden gebruikt

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.