Column 'Over medicijnen': Van Londen naar Amsterdam

“Veel succes in Londen!” Zo zwaaide ik tot twee weken terug  ‘mijn mensen’ uit als ze met hun rolkoffertje op het vliegtuig stapten richting de Britse hoofdstad. Om te vergaderen bij de EMA, het Europees medicijnagentschap. Samen met andere Europese wetenschappers bogen ze zich dagen achtereen over ingewikkelde vragen. Zoals over de toelating van nieuwe medicijnen tegen vaak ernstige ziekten als kanker, multiple sclerose of HIV. Want dat doen ze bij de EMA. Of om samen te bepalen wat er moest gebeuren bij nieuwe bijwerkingen of risico’s van bestaande medicijnen, zoals met de bloeddrukverlager hydrochloorthiazide eind vorig jaar. Daar, in Londen, kwam alle kennis en kunde uit heel Europa samen. De EMA zorgde dat alles gladjes verliep en de Europese landen optimaal konden samenwerken.

Diezelfde EMA zit, vanwege de Brexit, sinds vorige week  in Amsterdam. Vanaf nu staat onze hoofdstad centraal als het gaat om medicijnen in Europa. En dat is best even wennen. Alle medicijnmensen komen nu hier praten, eten en slapen. Dat zijn grote aantallen. Voor de mensen van de EMA zelf is de verandering nog groter. Velen hebben de afgelopen maanden de oversteek gemaakt, hun werk achterna. Zij zijn druk met hun nieuwe bestaan, moeten wennen in een ander land. Dat is niet niks. Misschien werken uw nieuwe buren wel bij de EMA. Of de ouders van het nieuwe kind bij u op school.

Maar verder? Als het om uw medicijnen gaat, verandert er niets. Het CBG staat nog steeds aan de lat voor het  beoordelen van alle medicijnen in ons land. Wij zijn dé Nederlandse Medicijnautoriteit. De komst van de EMA naar Amsterdam heeft daar geen invloed op.

Ook onze rol bij het beoordelen en bewaken van medicijnen in Europa verandert niet. De CBG’ers blijven kritisch oordelen over alles wat langskomt. Bij één op de vijf van die beoordelingen heeft Nederland een leidende rol. We staan daarmee, samen met Zweden, in de top 2 binnen Europa. Nederland is in Europa sowieso goed vertegenwoordigd. Ons land levert vier (vice)voorzitters van belangrijke comités, bijvoorbeeld het comité dat de risico’s van alle bestaande medicijnen in de gaten houdt. Dit samenwerken onder de vleugels van de EMA werkt heel goed. En dat gaat op de nieuwe locatie gewoon door, gelukkig.

Het enige wat voor ons echt verandert is het reizen. Mijn mensen hoeven nu niet meer elke paar weken met hun rolkoffertje  het vliegtuig in. Mijn wens aan hen, en aan uw mogelijk nieuwe buren, is daarom: “Veel succes in Amsterdam!”

Over de column

Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.