Gebruik Lartruvo niet bij nieuwe kankerpatiënten

Patiënten met bepaalde vormen van wekedelenkanker leven toch niet langer bij gebruik van Lartruvo (olaratumab). Dit blijkt uit resultaten van een belangrijke studie. Daarom adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) artsen om geen olaratumab meer aan nieuwe patiënten voor te schrijven.

Olaratumab remt de groei van tumoren. Het wordt als combinatietherapie samen met doxorubicine gebruikt bij volwassenen voor de behandeling van kanker in de weke delen (spieren, bloedvaten, zenuwen, onderhuids vetweefsel of bindweefsel).

Olaratumab is sinds begin 2017 onder voorwaarden op de markt. Het eerder gevonden klinisch voordeel moest daarvoor worden bevestigd in een studie, genaamd ANNOUNCE. Daar zijn nu de resultaten van bekend.

Lartruvo (olaratumab)
©Lilly

Advies aan zorgverleners

  • Schrijf geen olaratumab meer voor aan nieuwe patiënten.
  • In afwachting van de verdere beoordeling van de studieresultaten, kunt u overwegen de behandeling met olaratumab voort te zetten bij patiënten die hier klinisch voordeel bij hebben.

Brief met risico-informatie

De firma Eli Lilly Nederland heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar ziekenhuisapothekers, medisch-oncologen, internist-oncologen en specialisten in opleiding.