Refusal tijdelijk weer beschikbaar

Het ontwenningsmiddel Refusal 250 mg tabletten (RVG 03182) is tijdelijk weer beschikbaar. Afgelopen maart liet de vergunninghouder van dit middel weten dat de producent van de grondstof disulfiram is gestopt, waardoor de levering kwam te vervallen. De beperkte voorraad van disulfiram die nog beschikbaar was, is verwerkt tot tabletten waardoor er nu tijdelijk weer Refusal beschikbaar is. Naar schatting zal Refusal voor maximaal een jaar beschikbaar zijn. De Antabus dispergette bruistabletten 400 mg (RVG 01032) zijn nog niet beschikbaar.

De middelen worden gebruikt ter ondersteuning van het stoppen met drinken bij de behandeling van alcoholisme.

De vergunninghouders van Refusal en van Antabus zijn in overleg met andere grondstofleveranciers, om de productie te kunnen hervatten. Medicijnen met disulfiram van een nieuwe grondstofleverancier zullen op korte termijn echter nog niet beschikbaar zijn.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had naar aanleiding van het tekort voor de periode tot en met 5 november 2018 toestemming gegeven om medicijnen met disulfiram te importeren uit andere EU-landen en landen waar de EU afspraken mee heeft gemaakt over erkennen van elkaars veiligheidscertificeringen/vergunningen.

Advies aan voorschrijvers

Het CBG adviseert om patiënten die momenteel disulfiram gebruiken deze behandeling te continueren.

Omdat de beschikbaarheid van Refusal tijdelijk zal zijn, wordt ontraden patiënten die zijn overgestapt op een andere behandeling, weer over te zetten op Refusal.

Ook voor nieuwe patiënten wordt om deze reden geadviseerd een alternatief ontwenningsmiddel te gebruiken.

Meldpunt geneesmiddelentekorten

Sinds januari 2017 is het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten van CBG en IGJ actief. Bedrijven kunnen via één portaal melding maken van een verwacht tekort of een kwaliteitsdefect van een medicijn.