Medacinase niet verdunnen met glucose

Uit recent onderzoek is gebleken dat de activiteit van urokinase (Medacinase) achteruit gaat na verdunnen met glucose. Dit betekent dat de patiënt mogelijk behandeld wordt met een geneesmiddel met verminderde werking. Urokinase mag daarom na oplossen alleen verdund worden met natriumchloride (NaCl) zoals genoemd in de productinformatie (SmPC).

Medacinase (RVG 11727 tot en met RVG 11731) wordt gebruikt bij de behandeling van acute vasculaire occlusies die veroorzaakt worden door trombose of een embolus.

Advies aan zorgverleners

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners die deze middelen toedienen om vooraf de productinformatie te raadplegen voor instructies voor gebruik van Medacinase.

Achtergrond

Uit ‘in-use’ stabiliteitsstudies uitgevoerd door de firma (Medac Gesellschaft für klinische Spezialpräparate mbH) is gebleken dat de activiteit van urokinase na verdunnen met glucose snel achteruit gaat. Na verdunnen in NaCl is urokinase stabiel. De firma heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hiervan recentelijk op de hoogte gesteld.