Bactroban 2% Neuszalf weer beschikbaar

De neuszalf met mupirocine (Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g) is weer beschikbaar. Dit heeft het bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) laten weten.

Er was een dreigend tekort vanwege grondstofproblemen. Om de periode van het tekort te overbruggen, was het advies aan artsen om de neuszalf zo beperkt mogelijk voor te schrijven. Hoewel de beschikbaarheid nu weer op orde is, blijft het CBG het belangrijk vinden om terughoudend om te gaan met dit antibioticum, conform de indicaties in de productinformatie en de richtlijnen van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid. Dit om onnodige resistentievorming tegen te gaan.

Bactroban (RVG 13761) is een antibioticum dat wordt gebruikt om stafylokokken te bestrijden die in de neus voorkomen. Dit zijn onder andere MRSA-stafylokokken, die resistent zijn tegen andere antibiotica.  

Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten

Sinds januari 2017 is het Meldpunt geneesmiddelentekorten en –defecten van CBG en IGJ actief. Bedrijven kunnen via één portaal melding maken van een verwacht tekort of een kwaliteitsdefect van een medicijn.