Contra-indicatie voor gebruik prostaatkankermiddel Xofigo met Zytiga en prednison/prednisolon

Het gebruik van radium-223 dichloride (Xofigo), tegen prostaatkanker, samen met abirateronacetaat (Zytiga) en prednison/prednisolon vergroot de kans op botbreuken en overlijden. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen om te stoppen met het behandelen van hun patiënten met deze combinatie van medicijnen.

De productinformatie van radium-223 dichloride zal op dit punt worden aangepast.

Radium-223 dichloride wordt gebruikt bij mannen met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker waarbij de ziekte is uitgezaaid naar de botten, en klachten veroorzaakt. Abirateronacetaat wordt gebruikt bij uitgezaaide prostaatkanker. Prednison of prednisolon geeft verlichting bij beperkte eetlust en vermoeidheid.

Advies aan artsen

  • Stop met de behandeling van patiënten met een combinatie van radium-223 dichloride en abirateronacetaat en prednison/prednisolon.

De firma Bayer B.V. heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar urologen, internist-oncologen, nucleair geneeskundigen en ziekenhuisapothekers (plus alle genoemde zorgverleners in opleiding) in centra met een licentie of centra die het proces van licensering van radium-223 dichloride hebben opgestart.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.