Schorsing handelsvergunningen Gastilox en Rilies

Geen gezondheidsrisico's

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft per 5 maart 2018, 3 handelsvergunningen voor de zuurbindende middelen Gastilox en de handelsvergunning voor de pijnstiller Rilies geschorst. Het CBG heeft dit besluit genomen omdat het bedrijf Novum Pharma zich niet houdt aan de wettelijke regels van geneesmiddelenbewaking. Deze medicijnen zijn in Nederland zonder recept verkrijgbaar. Er zijn geen aanwijzingen dat er met de veiligheid of werkzaamheid van deze medicijnen iets mis is.

Het gaat hierbij om schorsing van de handelsvergunningen voor: Gastilox (kauwtablet, RVG 09613), Gastilox Plus Dimeticon (kauwtablet, RVG 11273), Gastilox 90/60 mg/ml Forte (suspensie, RVG 09616) en Rilies (tablet 25 mg, RVG 14148).

Gastilox (algeldraat) wordt gebruikt voor de behandeling van maag en slokdarmklachten waarbij hyperaciditeit (verhoogd maagzuur) een rol speelt. Rilies (ketoprofen) is een pijnstiller en ontstekingsremmer. Er zijn voldoende gelijkwaardige medicijnen beschikbaar voor patiƫnten.