Merkloze methylfenidaat verlengde afgifte net zo werkzaam

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de meldingen over verminderde werkzaamheid van methylfenidaat na wisseling van merk van Bijwerkingencentrum Lareb beoordeeld. De conclusie van het CBG is dat de meldingen niet verklaard kunnen worden door een verschil tussen Concerta en de generieken van Sandoz en Mylan (allemaal verlengde afgifte tabletten).

Voorzitter van het College Ton de Boer: “Het is bekend dat sommige patiënten na switchen naar merkloze medicijnen ervaren dat het nieuwe middel minder goed werkt of meer klachten geeft. Uit ons onderzoek na aanleiding van deze meldingen is echter gebleken dat producten uitwisselbaar zijn en de werkzaamheid hetzelfde is.”

Methylfenidaat

Methylfenidaat is een stimulerend medicijn dat de aandacht en stemming kan verbeteren. Het middel wordt gebruikt voor de behandeling van ADHD. Het is verkrijgbaar in verschillende vormen. Ze werken allemaal even snel na 1-2 uur, maar de werkingsduur verschilt. De werking van gewone tabletten houdt 3-6 uur aan. Bij tabletten met verlengde afgifte, zoals Concerta en de generieken hiervan, houdt de werking tot ongeveer 12 uur aan. Bij ADHD middelen is bekend dat de duur van de werkzaamheid per persoon en per dag kan verschillen. Bij wisseling van merk is het mogelijk dat deze verschillen meer opvallen en aan de wisseling wordt geweten.

Meldingen

Bijwerkingencentrum Lareb ontving vanaf 2014 ongeveer 70 meldingen over een verminderde werkzaamheid van merkloze (generieke) methylfenidaat tabletten met verlengde afgifte na wisseling van merk. Daarbij ging het in 30 meldingen over wisseling van Concerta naar methylfenidaat van fabrikant Sandoz en 37 na wisseling van Concerta naar methylfenidaat van fabrikant Mylan.

Het CBG heeft deze meldingen besproken in de Collegevergadering van januari 2018.