Registratie St. Janskruid als geneesmiddel is veiliger voor consument

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ziet graag dat meer St. Janskruiden worden geregistreerd als geneesmiddel. In tegenstelling tot de St. Janskruidpreparaten die nu als voedingssupplement in allerlei winkels te koop zijn, is van een St. Janskruidgeneesmiddel precies bekend wat er in zit en zijn de gunstige en ongunstige effecten bekend. Ook vinden kwaliteitscontroles plaats.

Op dit moment is er nog een St. Janskruid als geregistreerd geneesmiddel verkrijgbaar in Nederland. Het CBG heeft besloten dat deze zonder recept verkrijgbaar is, en uitsluitend door de apotheek verkocht mag worden. Dit vanwege de wisselwerking met andere medicijnen en de voorlichting die de apotheker kan geven als een consument ook receptgeneesmiddelen gebruikt. Voor mogelijk nieuwe aanvragen voor St. Janskruid als geneesmiddel geldt dat per keer beoordeeld zal worden of het geneesmiddel met of zonder recept verkocht mag worden en waar: uitsluitend apotheek, apotheek en drogist of ook in allerlei winkels.

Aandacht voor de risico’s is goed

Van St. Janskruid zijn er veel wisselwerkingen (interacties) bekend met andere medicijnen. Zo kan het nadelige effecten hebben bij medicijnen tegen hiv en hepatitis C, maar St. Janskruid kan ook de werking verminderen van bijvoorbeeld de anticonceptiepil, cholesterolmedicijnen, maagzuurremmers, antistollingsmiddelen en vele andere medicijnen.

Ook al is niet bekend wat er precies in die voedingssupplementen zit aan kruidenextract vindt het CBG het goed dat er volop aandacht is voor de risico’s. De waarschuwing op de verpakking die de minister vandaag aankondigde en de mondelinge waarschuwing in de drogist zijn goede initiatieven.

Hoort bij