Orgalutran tijdelijk niet beschikbaar

Het IVF-medicijn Orgalutran (ganirelix) voor injectie is tijdelijk niet beschikbaar. Dit heeft het bedrijf Merck Sharp & Dohme aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laten weten. Dit tekort is het gevolg van een productieprobleem. Voor zorgverleners geldt een tijdelijk advies om de impact van het tekort te beperken.

Advies aan zorgverleners

Naar verwachting zal de GnRH-antagonist Orgalutran weer beschikbaar zijn rond 15 december 2017.

Tot die tijd adviseert het CBG om:

  • de resterende voorraad alleen te gebruiken om de huidige behandelingscyclus van patiënten die al met Orgalutran worden behandeld, af te maken.
  • Orgalutran niet te gebruiken voor een nieuwe behandelingscyclus bij nieuwe patiëntes of bij patiëntes die al eerder een behandelingscyclus met Orgalutran hebben ondergaan. In deze situaties wordt u geadviseerd om  een alternatief medicijn te gebruiken, zoals Fyremadel (ganirelix) of Cetrotide (cetrorelix).

Het medicijn Orgalutran wordt gebruikt om een voortijdige piek van het luteïniserend hormoon (LH) te voorkomen tijdens gecontroleerde ovariële hyperstimulatie  in het kader van een IVF of andere kunstmatige voortplantingstechniek.

Meldpunt geneesmiddelentekorten

Sinds januari 2017 is het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten van CBG en IGJ actief. Bedrijven kunnen via één portaal melding maken van een verwacht tekort of een kwaliteitsdefect van een medicijn.