Korte houdbaarheid Natriumbenzylpenicilline Sandoz

Het antibioticum met benzylpenicilline natrium (Natriumbenzylpenicilline) van Sandoz komt begin november op de markt. De poeder voor injectie heeft geen citraatbuffer en is daardoor na klaarmaken voor gebruik kort houdbaar. Het is daarom belangrijk deze middelen (1.000.000 en 10.0000.0000 IE) tijdig te gebruiken.

Sinds 2015 is er een tekort aan benzylpenicilline natrium met citraatbuffer, zoals de Natrium-penicilline G. Deze middelen zijn bij kamertemperatuur 24 uur houdbaar. Dit is een belangrijk verschil met soortgelijke middelen zonder citraatbuffer. De houdbaarheid is maximaal 24 uur bij een koeling tussen 2 en 8 graden.

Benzylpenicilline natrium is een bacteriedodend geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde infectieziekten. Het wordt meestal toegediend door een arts.

Advies aan zorgverleners

  • Gebruik het geneesmiddel tijdig na klaarmaken voor gebruik en doorverdunnen.
  • De bewaartijd van het middel is afhankelijk van de concentratie en temperatuur:
  2°C tot 8°C 8°C tot 25°C
≥ 625,000 IE/ml
(deze range bevat de
aanbevolen concentratie
voor i.m. injectie)
Maximaal 24 uur
 
Maximaal 8 uur
 
< 625,000 IE/ml
(deze range bevat de
aanbevolen concentratie
voor i.v. injectie/infusie)
Maximaal 24 uur
 
dient onmiddellijk
te worden gebruikt

De brief met deze risico-informatie is door Sandoz in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar de ziekenhuisapothekers en ziekenhuisapothekers in opleiding. Deze brief wordt meegeleverd met het medicijn.

Hoort bij