Nederland kandidaat voor vestiging EMA

Nederland heeft zich kandidaat gesteld als vestigingsland voor het Europees geneesmiddelenagentschap EMA (European Medicines Agency). De EMA is nu gehuisvest in Londen, maar als de Brexit definitief wordt, dan moet de EMA in een ander EU-land worden gevestigd.

De EMA is verantwoordelijk voor de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Ook ziet EMA toe op de veiligheid van medicijnen die al zijn toegelaten en bevordert het onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Belangrijk voor Nederland

Nederland behoort met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) tot de belangrijkste leveranciers van expertise binnen het Europese netwerk van geneesmiddelenautoriteiten dat door de EMA wordt gecoördineerd. “Het CBG is verheugd over de Nederlandse kandidaatstelling voor de vestiging van de EMA”, zegt Bert Leufkens, voorzitter van het CBG. “Meedoen in het Europese netwerk is goed voor de Nederlandse patiënt, met een vestiging van de EMA kan dit verder worden versterkt.”