Pradaxa niet bewaren buiten de originele verpakking

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) benadrukt dat het noodzakelijk is de instructies voor het bewaren van Pradaxa (dabigatran) in de productinformatie (SmPC, bijsluiter en op de verpakking) te volgen. Dit betekent dat de capsules in de originele verpakking moeten worden bewaard vanwege de invloed van vocht.

Het CBG heeft vernomen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat Pradaxa buiten de originele verpakking in verdeelsystemen wordt bewaard, zoals in medicatierollen en weekdozen. Door inwerking van vocht kunnen de capsules ontleden waardoor ze minder werkzaam zijn. Om die reden staat in de productinformatie van Pradaxa (SmPC, bijsluiter en op de verpakking) dat het geneesmiddel in de originele verpakking bewaard moet worden.

Dabigatran wordt gebruikt om het ontstaan van bloedstolsels in de bloedvaten na een knie- of heupvervangende operatie te voorkomen. Daarnaast krijgen sommige patiƫnten dit medicijn om het risico op het verstoppen van bloedvaten in de hersenen of andere delen van het lichaam door vorming van bloedstolsels te verminderen.