CBG presenteert brochure over biologische medicijnen

Voor patiënten die vragen hebben over biologische medicijnen is er vanaf nu een brochure beschikbaar. Biologische medicijnen spelen een steeds grotere rol bij de behandeling van diverse aandoeningen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft deze brochure gemaakt in samenwerking met 10 patiëntenorganisaties en in overleg met artsen en (ziekenhuis)apothekers.

De werkzame stof in een biologisch medicijn wordt gemaakt door een levend organisme. Daarbij kunt u denken aan bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Omdat een levend organisme wordt gebruikt, kunnen er kleine verschillen ontstaan bij de productie tussen biologische medicijnen. Geprobeerd wordt om deze verschillen zo klein mogelijk te houden. Dit gebeurt door alle stappen van het maken van een biologisch medicijn goed vast te leggen en te controleren.

Na een aantal jaar mogen fabrikanten een origineel medicijn namaken. Bij biologische medicijnen heet dat nagemaakte medicijn een ‘biosimilar medicijn’. Omdat biologische medicijnen gemaakt worden door een levend organisme, gaat het nooit om exact hetzelfde medicijn. De werking en veiligheid van een ‘biosimilar’ komt overeen met een al bestaand biologisch medicijn (referentiemedicijn).
 
De brochure van het CBG is gericht op patiënten en consumenten en bevat beknopte informatie over bijvoorbeeld het gebruik van biologische geneesmiddelen. Voor patiënten en consumenten die meer achtergrondinformatie willen, is er een uitgebreide brochure beschikbaar.